Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PA 70cm, jak to podłączyć ?
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 12-12-2016
Post: #1
PA 70cm, jak to podłączyć ?
Czy ktoś miał do czynienia z takim wzmacniaczem ?

İmage

Wejście, wyjście wiadomo.
Ur i Uf to wyście refelektometru i moc.
Txkey - PTT ? Zwierać do masy ? To uruchamia jakiś zewnętrzny przekaźnik ?
Do czego służą pozostałe piny złącza.
Które zasilanie jest "prądowe" 24, 12v ? Czy muszą być obydwa ?
Podobno to jest Nokia BD34.
Czy ktoś mógłby mi napisać jak to podłączyć w najprostszej konfiguracji, bez przekaźników i innych takich żeby to w ogóle odpaliło ?
Chodzi głównie o piny oznaczone Urftl, Rftlk, nie mam pojęcia co to jest.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-07-2017 15:52 przez M72M72.)
25-07-2017 15:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 25-10-2009
Post: #2
RE: PA 70cm, jak to podłączyć ?
24V jest "prądowe", 12V chyba zasila pierwszy tranzystor, TXKEY załącza zasilanie pierwszego i drugiego stopnia - raczej przez podanie +12V. Płytka jest czytelna więc można po ścieżkach rozrysować schemat i dojść co do czego służy.
Niestety nie mam płytki pod ręką więc piszę z pamięci, na zdjęciu nie widać dokładnie ścieżek.
Uruchamiałem taki wzmacniacz jako PA do beaconu na 70cm. Płytkę obciąłem oraz pominąłem pierwszy tranzystor. Zasilanie podłączone do kondensatora tantalowego na górze płytki i do ścieżki na samej górze. Przy sterowaniu mocą około 10mW oddaje 5W przy zasilaniu 12V.

pozdr.
Irek SP5MX
25-07-2017 18:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2IPT Offline
Jakub
***

Liczba postów: 229
Dołączył: 01-03-2012
Post: #3
RE: PA 70cm, jak to podłączyć ?
To sa fragmenty Nokii BD34 - masa opisow w sieci.
Zobacz np. http://www.agder.net/la8ak/d28.htm

pz
25-07-2017 22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ANDY014 Offline
SQ7SCL

Liczba postów: 2
Dołączył: 14-11-2014
Post: #4
RE: PA 70cm, jak to podłączyć ?
Witam, https://drive.google.com/file/d/0B9fSaAW...NYaTg/view
27-07-2017 18:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 12-12-2016
Post: #5
RE: PA 70cm, jak to podłączyć ?
Niestety z podanych linków nie wynika jak to podłączyć.
Linkowane schematy są raczej nie od tej płytki co ja mam.
Chciałem eksperymentalnie podłączyć to do ręczniaka tylko z tego co widzę do wysterowania tego PA jest wymagany bardzo mały sygnał wejściowy a z radia mogę wypuścić minimum 1W.
Pytania:
1. Ponawiam prośbę o jakiś konkret, jak to podłączyć.
2. Jak zbić sygnał z 1W do 10mW.
16-08-2017 0:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 109
Dołączył: 12-12-2009
Post: #6
RE: PA 70cm, jak to podłączyć ?
(16-08-2017 0:59)M72M72 napisał(a):  ....
Chciałem eksperymentalnie podłączyć to do ręczniaka tylko z tego co widzę do wysterowania tego PA jest wymagany bardzo mały sygnał wejściowy a z radia mogę wypuścić minimum 1W.
Pytania:
....
2. Jak zbić sygnał z 1W do 10mW.

Trzeba użyć tłumika 20dB
np takiego: http://allegro.pl/tlumik-10-db-12-4-ghz-...53959.html. Ten akurat jest 10dB ale są również identyczne 20dB. Standardowo mają obciążalność 2W. Nie są tanie, ale warto mieć coś takiego, prędzej czy później okażą się niezbędne.
Tłumiki można składać wkręcając jeden w drugi uzyskując w ten sposób konieczne tłumienie. Np. rzeczone 20dB uzyskuje się łącząc ze sobą dwa tłumiki po 10dB.
Spotyka się najczęściej tłumiki ze złączem SMA, są też ze złączem BNC i TNC - ręczniaki mają na ogół takie gniazdka.
R.
16-08-2017 20:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 12-12-2016
Post: #7
RE: PA 70cm, jak to podłączyć ?
Wszystkie podane wcześniej linki nie zawierają nawet schematu tego modułu, a dokładnie części którą mam wypełnioną na płytce tylko zawierają stopień końcowy którego w ogóle u mnie nie ma.
17-08-2017 2:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
****

Liczba postów: 552
Dołączył: 26-09-2012
Post: #8
RE: PA 70cm, jak to podłączyć ?
W takim razie - "reverse engineering" - ołówek w dłoń, narysuj schemat, zapodaj na forum.
17-08-2017 9:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4BJO Offline
Karol
***

Liczba postów: 115
Dołączył: 09-12-2010
Post: #9
RE: PA 70cm, jak to podłączyć ?
(17-08-2017 2:03)M72M72 napisał(a):  Wszystkie podane wcześniej linki nie zawierają nawet schematu tego modułu, a dokładnie części którą mam wypełnioną na płytce tylko zawierają stopień końcowy którego w ogóle u mnie nie ma.

A to? To nie jest schemat? http://www.agder.net/la8ak/d28.htm , jest tu opis ci o jak zrobić (wrzuć w google translator)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-08-2017 16:02 przez SQ4BJO.)
17-08-2017 16:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości