Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 12-12-2016
Post: #311
RE: Analizator EU1KY
Witam wszystkich, skleciłem do kupy ten analizator, niby wszystko działa, kalibruje się wstępnie (bez obudowy na razie) ale mam problem z zasilaniem.
Gdy zasilam z komputera przez usb jest wszystko ok a gdy podepnę niezależne zasilanie zrobione z 2 ogniw (jak na zdjęciu) to od czasu do czasu wyskakuje błąd jak na obrazku.
Na zasilaniu z USB dioda zaznaczona strzałką świeci światłem ciągłym a zasilaniu z ogniw miga z f=0,5Hz. Co to oznacza ? To jakiś sygnał błędu ?
İmage
İmageİmage
25-05-2017 15:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 321
Dołączył: 30-07-2011
Post: #312
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Najpierw pozmieniaj te kabelki na grubsze.
Stabilizator liniowy - w tym przypadku zły pomysł i na dodatek brakuje kondensatorów odsprzęgających na wejściu i wyjściu stabilizatora.

Dlaczego zły pomysł ? Ponieważ 2 ogniwa to tylko 7.2V gdy są naładowane. Pod obciążeniem napięcie lekko się obniża ( o ile - to zależy od obciążenia i jakości zastosowanych akumulatorów ). Natomiast napięcie wejściowe stabilizatora 7805 to minimum 7V. Co prawda na module Discovery są stabilizatory obniżające napięcie do 3.3V z 5V, ale to napięcie 5V musi być stabilne.

Komunikat, który jest widoczny oznacza tylko tyle, że soft nie był w stanie zainicjować kodeka audio - prawdopodobnie niestabilne lub zbyt niskie napięcie na kodeku audio uniemożliwia komunikację z nim.

Poprawić sytuację może dodanie jeszcze jednego akumulatora w szereg, aby uzyskać napięcie 11.1V. Ale bardzo wzrośnie temperatura wydzielana na tym stabilizatorze - przy tym radiatorze to go ugotujesz. Pamiętaj, że Discovery pobiera, optymistycznie patrząc, w granicach 400mA.

Najlepszym wyjściem będzie zastosować do tych ogniw przetwornicę lub gotowy powerbank.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2017 16:23 przez SQ8MVY.)
25-05-2017 16:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 24-01-2014
Post: #313
RE: Analizator EU1KY
Zobacz schemat płytki Discovery, na płytce jest już stabilizator 5V wpięty w złącze Arduino nogę VIN
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2017 16:32 przez SQ6QV.)
25-05-2017 16:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 12-12-2016
Post: #314
RE: Analizator EU1KY
Dzięki za informacje, zastosowałem 7805 tylko dla tego bo przetwornice sieją zakłóceniami. Przetwornic mam pod dostatkiem, spróbuję którąś.
A co do kondensatorów na 7805 to one są, musisz się przyglądnąć na zdjęciu, czarny i żółty, bezpośrednio na układzie Smile

Ponawiam pytanie o migającą diodę LED.


(25-05-2017 16:26)SQ6QV napisał(a):  RTFM
Dwa ogniwa można podpiąć bezpośrednio do discovery pod VEXT - ja tak mam.
Całość bierze 0,5A więc niemało, przewody trzeba dać przyzwoite.
Kolego, masz 2 ogniwa podpięte bezpośrednio bez stabilizatora do tych końcówek co na moich zdjęciach ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2017 16:32 przez M72M72.)
25-05-2017 16:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 24-01-2014
Post: #315
RE: Analizator EU1KY
Przy okazji sprawdziłem jeszcze raz instrukcję i schemat Discovery i sam ją źle zrozumiałem.
Na wejściu zasilania 5V Discovery jest stabilizator LD3985M33R. Jak mu tam podłącze 7V to jadę po "absolute maximum", które jest 6V ale dioda jest po drodze.
Jest jeszcze wspomniany LD1117S50TR który jest zamontowany pomiędzy nogą VIN złącza arduino a tym stabilizatorem 5V.

Tu interesujący fragment scheamatu
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2017 16:40 przez SQ6QV.)
25-05-2017 16:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 321
Dołączył: 30-07-2011
Post: #316
RE: Analizator EU1KY
(25-05-2017 16:30)M72M72 napisał(a):  Ponawiam pytanie o migającą diodę LED.

To jest dioda wbudowanego programatora ST-Link.

73 Paweł
25-05-2017 16:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 24-01-2014
Post: #317
RE: Analizator EU1KY
(25-05-2017 16:30)M72M72 napisał(a):  Kolego, masz 2 ogniwa podpięte bezpośrednio bez stabilizatora do tych końcówek co na moich zdjęciach ?

Tak właśnie Smile mam tam 7,2V z dwóch ogniw z ipada....i się nie zjarało Smile
Spadek na diodzie jest tylko do 6,9 a absolute maximum jest 6,0 Smile
Gdybyś nie wrzucił tu posta to pewnie za rok by mi się spaliło po naładowaniu akumulatorów Smile
A tak chcąc pomóc przejrzałem manuala od Disco Smile

Trzeba to przepiąć na VIN - wtedy wejdzie to na stabilizator 5V który jest zamontowany pod płytką EU1KY.

Widziałem ten stabilizator 5V na płytce disco i jak widać się pomyliłem i wpiąłem obok.
Przelutowałem. Tak jest prawidłowo bezpośrednio z 2x Li-ion
İmage

İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-05-2017 17:58 przez SQ6QV.)
25-05-2017 17:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 12-12-2016
Post: #318
RE: Analizator EU1KY
Zakupiłem taki power bank i analizator nie rusza (z usb z kompa działa).
Dioda na module STM się zapala i tyle. Przekładanie zworek nic nie daje.
Bank dobry bo ładuje tablet i komórkę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2017 13:18 przez M72M72.)
30-05-2017 13:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 321
Dołączył: 30-07-2011
Post: #319
RE: Analizator EU1KY
Witam,

Wrzuć jakieś zdjęcia, jak to wszystko masz podpięte. Robiłeś pomiar napięcia na wyjściu powerbank-u pod obciążeniem ?

73 Paweł
30-05-2017 14:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
M72M72 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 12-12-2016
Post: #320
RE: Analizator EU1KY
Wypatroszyłem bank.
Oczywiste było że to nie może mieć 20000mAh bo tyle mają spore akumulatory motocyklowe ale liczyłem na rónowartość 3-4 zwykłych akumulatorków paluszkowych a tu w środku

TAKIE COŚ :)

Napięcie trzyma 5,1. Ale pod obciążeniem nie ma jak sprawdzić bo analizator nie odpala. Ale bank jest dobry bo ładuje prądożernego tableta.
Może to trzeba podpinać nie przez usb tylko przez wystające piny 5V.
30-05-2017 14:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości