Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator EU1KY
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 915
Dołączył: 28-06-2009
Post: #291
RE: Analizator EU1KY
Bardzo fajnie. Jeszcze lepsze rezultaty można uzyskać stosując izolowane gniazdo pomiarowe.
08-03-2017 12:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
CANISLUPUS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 09-11-2016
Post: #292
RE: Analizator EU1KY
(08-03-2017 12:56)SP9FKP napisał(a):  Bardzo fajnie. Jeszcze lepsze rezultaty można uzyskać stosując izolowane gniazdo pomiarowe.

Jakie to jest? Izolowane od obudowy? Co to realnie daje?
08-03-2017 14:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RQA Online
Krzysztof
***

Liczba postów: 185
Dołączył: 30-09-2009
Post: #293
RE: Analizator EU1KY
(08-03-2017 14:36)CANISLUPUS napisał(a):  
(08-03-2017 12:56)SP9FKP napisał(a):  Bardzo fajnie. Jeszcze lepsze rezultaty można uzyskać stosując izolowane gniazdo pomiarowe.

Jakie to jest? Izolowane od obudowy? Co to realnie daje?

http://sp-hm.pl/thread-1962-post-23067.html#pid23067
08-03-2017 14:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
CANISLUPUS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 09-11-2016
Post: #294
RE: Analizator EU1KY
(08-03-2017 14:48)SP9RQA napisał(a):  
(08-03-2017 14:36)CANISLUPUS napisał(a):  Jakie to jest? Izolowane od obudowy? Co to realnie daje?

http://sp-hm.pl/thread-1962-post-23067.html#pid23067

O widzisz, nie wiedziałem. W sumie mogę jeszcze wytrawić miedź wokoło gniazda BNC. W wolnej chwili tak zrobię.
08-03-2017 14:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
FRANTA Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 27-11-2010
Post: #295
RE: Analizator EU1KY
Prosím,jaký typ feritového jádra je použit na výstupní "tlumivce"? Franta OK2VFS
10-03-2017 8:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 915
Dołączył: 28-06-2009
Post: #296
RE: Analizator EU1KY
Dowolny o dużej przenikalności magnetycznej bo to balun.
10-03-2017 8:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
CANISLUPUS Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 15
Dołączył: 09-11-2016
Post: #297
RE: Analizator EU1KY
(08-03-2017 14:48)SP9RQA napisał(a):  
(08-03-2017 14:36)CANISLUPUS napisał(a):  Jakie to jest? Izolowane od obudowy? Co to realnie daje?
http://sp-hm.pl/thread-1962-post-23067.html#pid23067


Tak trochę pozgłębiałem. W tamtym układzie układ pomiarowy jest w całości odizolowany od masy reszty układu. W konstrukcji EU1KY jest cały czas umasowiony. Nie sądzę, żeby samo oddzielenie masy gniazda cokolwiek cało, szczególnie, ze już oplot koncentryka jest umasowiony na płytce pomiarowej.

Jeśli się mylę, sprostujcie proszę.
18-03-2017 11:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 111
Dołączył: 31-05-2011
Post: #298
RE: Analizator EU1KY
Na podstawie doświadczeń praktycznych, moich i Adama SP5FCS, została zrobiona nowa wersja PCB do analizatora.
Co w niej nowego -
a - na zasilaniu dodany stabilizator 5V,
b - sterowanie I2C wyprowadzone ze złącza CN7 piny 9 i 10 (nie potrzeba ingerować w DISCOWERY)
c - możliwość montażu analizatora poza DISCOWERY - dodatkowe złącze I2C,3.3V,GND
d - kosmetyka-większe pola do lutowania wyprowadzeń i baluna, możliwość zastosowania kwarców w różnych obudowach.

Ale żeby nie było tak dobrze to jest i jeden błąd - pod układem generatora Si5351 jest zwarcie 3,3v do masy.
Należy zrobić jedno nacięcie ścieżki. Gdzie i jak pokazane na zdjęciach.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

.bmp  EU1KY.bmp (Rozmiar: 705.99 KB / Pobrań: 170)
18-03-2017 12:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6QV Offline
Tomek
**

Liczba postów: 88
Dołączył: 24-01-2014
Post: #299
RE: Analizator EU1KY
Po ekranie przewodu nie płynie prąd tylko wtedy gdy impedancje na obu końcach to 50 Ohm.
Tu za założenia tak nie jest, bo do tego służy ten przyrząd - pomiaru niedopasowania do 50ohm.

Prąd na ekranie można blokować - jak w "choke balun" - który tak naprawdę balunem nie jest tylko cewką która dotyczy jedynie ekranu.
http://www.hamuniverse.com/balun.html

Ale tu ten prąd będzie płynął - także w przewodach podłączanych do urządzenia. Dławik pozwala go tylko mierzyć, natomiast nie dopasowuje tego co jest poza urządzeniem do 50 Ohm.

Miejsce podłączenia do układu pomiarowego to punkt tuż dławikiem gdzie dołączana jest masa układu - tam jest ten punkt elektrycznie.
To gdzie jest gniazdko mechanicznie nie ma znaczenia. To ten punkt oznaczony strzałką.

İmage

Dołączenie dodatkowej masy kawałek dalej powoduje, że ten kawałek przewodu może działać jak dołączona równolegle pojemność.
Tworzy także pętlę masy.
Wszystko to + nasza powtarzalność konstrukcji sprawia, że działanie jest nieprzewidywalne i potrzebna jest kalibracja i to dzięki niej ten przyrząd tak dobrze działa.

Ponieważ wszystko to jest na stosunkowo niskich częstotliwościach te dodane wartości są małe to te efekty te nie są jakieś dramatyczne i niektórzy się przejmują a inni nie. Problemy te narastają z częstotliwością.

Sam obudowę wykonałem celowo z plastiku.
18-03-2017 13:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6S Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 15-12-2016
Post: #300
RE: Analizator EU1KY
İmage


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2017 10:43 przez SP6S.)
22-03-2017 10:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości